Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Fetsje Luimstra

By

8 maart 2019

Waterschapsvideo in verkiezingstijd

8 maart 2019 | By |

Arjen Lubach versus Diederik van der Molen

Lachen over de waterschapsvideo in verkiezingstijd? Arjen Lubach maakte bij de waterschapsverkiezingen in 2015 een hilarische compilatie. Niet vanwege knulligheid, maar vanwege de doemscenario’s. Met o.a. een actiefilm probeerden de waterschappen vier jaar geleden de aandacht te trekken. Anno 2019, in tijden van droogte en wateroverlast, is dat niet meer nodig. Neem Water Natuurlijk kandidaat Diederik van der Molen. Hij vertelt in zijn video voor waterschapsverkiezingen wat het waterschap doet en wat de inzet is van zijn partij.

Arjen Lubach versus Diederik van der Molen, 2015 tegenover 2019, de satire tegenover video voor waterschapsverkiezingen. Het zijn en blijven onvergelijkbare grootheden. Maar als voorbeelden van waterschapsvideo in verkiezingstijd tonen ze hoe de wereld er vier jaar later heel anders uit kan zien. Onder invloed van de droogte en de wateroverlast staat het waterschap minder dan ooit ter discussie. En kan de verkiezingsvideo terug naar de boodschap.

Anno 2019,
in tijden van droogte en wateroverlast, volstaat een verkiezingsvideo

Waterschapsvideo in verkiezingstijd gaat in 2019 over wat het waterschap doet, en over de beloftes van een partij. Kandidaat Diederik van der Molen heeft een helder verhaal en duidelijke standpunten. Dat verhaal heeft hij met De Totem in beeld gebracht. Van der Molen staat op Lijst 1 Plek 5 Water Natuurlijk, voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Verkiezingsvideo ter plekke opgenomen

Ter plekke en met drone beelden laat de kandidaat voor Water Natuurlijk in vier korte video’s zien en horen waar hij met Water Natuurlijk voor staat. Van der Molen vertelt hoe Water Natuurlijk een stap verder wil gaan met het waterschap. Bijvoorbeeld door verfraaiing met natuurlijke oevers, door ook energie te halen uit de schoonmaak van afvalwater, en door medicijnen en microplastics uit dat water te halen.

Waterschapsverkiezingen en democratie

De satire van Lubach richtte zich in 2015 ook op het beperkt democratisch gehalte van het Waterschapsbestuur. Een kwart van de zetels is immers al bezet door bedrijfsleven, natuurbeheer en agrariërs. In de handige Stemhulp van Mijn Stem delen al zeven van de tien partijen die meedoen bij De Stichtse Rijnlanden die kritiek. Wie weet krijgt Lubach ook daarin nog eens het gelijk aan zijn kant.

Links:
Bekijk de video Water natuurlijk wil meer
Water Natuurlijk De Stichtse Rijnlanden
Zondag met Lubach Waterschapsverkiezingen
NRC Handelsblad ‘Waterschap floreert na jaren van diepe dalen’
Stemhulp Mijn stem Waterschapverkiezingen