Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Fetsje Luimstra

By

6 mei 2016

Video workshop light: kort en specifiek

6 mei 2016 | By |

Een dynamische video workshop naast ons reguliere aanbod

Kan een video workshop ook kort en specifiek? Afgelopen weken hebben we video workshops bedacht en georganiseerd op de vraag van een opdrachtgever. Kun je in een korte les van 45 minuten leren filmen met een smartphone, effectief communiceren en oefenen voor de camera? Ja, want het gaat er vaak om een begin te maken, de drempel te nemen. Dan kun je zelf verder.

Opdrachtgever Surfnet kwam met de volgende vraag. “Deelnemers aan de Innovation Challenge 2016 maakten een video over hun project. Heel mooi en verrassend divers! Maar bij 8 van de 10 zie ik geen gezicht, het gaat vooral over het wat en hoe. Ik wil dat ze in de video workshop leren het persoonlijke toe te voegen, zodat ze hun gezicht laten zien in de video die ze verderop gaan maken. Jullie hebben drie kwartier!”

Kort helpt mensen over de drempel: ze gaan het doen

Wat kunnen we aanbieden als het gaat om het gezicht te laten zien? In onze reguliere video workshops leren we mensen filmen met een smartphone en monteren met een app. In drie jaar hebben we een aantal vaste modules ontwikkeld die de deelnemers door de basis leiden. Als het kort moet, kunnen we heel specifiek kiezen wat er het best past op deze vraag.

Het wordt een kwartier instructie met de basistechniek filmen en presenteren voor de camera.
Dan een kwartier formuleren: jezelf en het waarom van je project voorstellen in 18 seconden. Want effectief communiceren begint met het waarom, een gedreven verhaal blijft mensen bij.
Tot slot een kwartier filmen: een mooie mooie plek zoeken, je boodschap opnemen en de beste opname kiezen.

Wij monteren de opnames tot een geheel, met titel en slotbeeld, en geven feedback. Zodat de deelnemers aan de video workshop eindigen met een afgerond geheel, waar ze later nog eens naar kunnen kijken. En de volgende keer doen ze het beter. In dit geval gaat dat al snel gebeuren als ze hun slotpresentatie maken in de vorm van een meer persoonlijke video.