Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Fetsje Luimstra

By

1 maart 2018

Om een videoblog te maken hoef je niet extravert te zijn

1 maart 2018 | By |

Videoblog ook voor wie eerst tot 10 telt

Om met de deur in huis te vallen: je hoeft niet extravert te zijn om het voetlicht te pakken, en een videoblog te maken. Een paar weken terug deed ik mee aan een introductie in LuminaSpark, dat is een tool voor persoonlijke ontwikkeling. Mooi vind ik wel dat mensen zo verschillend mogen zijn, gedragskenmerken worden beschreven zonder oordeel. Zo hoorde ik dat je als extravert het best denkt als je praat. Verbijsterend voor een introvert iemand als ik, die eerst denkt en dan pas het woord neemt.

Sprekend je gedachten ordenen

Voor een extravert is een videoblog een ideale uitingsvorm. Van nature doe je het al: sprekend je gedachten ordenen en over het voetlicht brengen. Een videoblog biedt dus voor jou kansen om je verhaal op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen. Sprekend in beeld, met de kans om aansprekend beeld toe te voegen, wat je verhaal illustreert en versterkt. En je creëert ook nog eens een kans om publiek te bereiken wat liever kijkt dan leest.

Voor een extravert is een videoblog een ideale uitingsvorm

Trucs voor de introvert

Voor mij als introvert is het maken van een vlog best lastig. Je ziet mij – sprekend voor de camera – soms denken, en dat is in een vlog niet waar je voor gaat. Het helpt mij wanneer er iemand achter de camera staat. Ik vertel het verhaal dan daadwerkelijk aan iemand. Dat past wel weer bij mij, bij mijn stijl die persoonlijk is, en meer gericht op 1 op 1 contact.

Onontdekt talent

Je hoeft dus niet extravert te zijn om een vlogger te zijn. Recent zag ik in onze workshop een introvert het voetlicht pakken. Zij bleek een talent voor de camera. Haar verhaal kwam er zonder aarzeling uit, vol in de camera kijkend. Tot verrassing van haar collega’s: een natuurtalent komt tevoorschijn. Wat zegt LuminaSpark hierover? Hier zou best sprake kunnen zijn van een paradox, iemand met beide eigenschappen in zich verenigd. Of heeft de truc voor de introvert gewerkt?

Nieuw in ons aanbod: de training Start met vloggen
Meer weten over LuminaSpark? Ik deed de introductie bij Culture at Work
Het BoekVlog maakte ik voor TIJDschrift op Facebook, dat op 1 maart verschijnt.

Tags