Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Fetsje Luimstra

By

8 juni 2017

Videoboodschap helder? Gebruik je kans op YouTube

8 juni 2017 | By |

Zorg voor een complete videoboodschap

In veel enthousiast gemaakte video’s zie ik te vaak de boodschap niet helder over het voetlicht komen. Hoe wordt video gebruikt? Daar ben ik altijd naar op zoek. Een impressie van een bijeenkomst is gauw gemaakt. Maar wat wil je ermee zeggen? En is die videoboodschap ook duidelijk buiten de context van je website? Omdat op YouTube die context mist eindig je je video altijd met een oproep en een URL. Die je zelfs aanklikbaar kunt maken. Zo zorg je dat je videoboodschap compleet over komt.

Met zoekmachine YouTube bereik je nieuw publiek

Video gebruiken om een impressie van een evenement te geven. Leuker dan een verslag op papier, en het kan met je smartphone. Heel vaak blijft het steken in een impressie, met een quote,een presentator en lachende deelnemers. Aardig voor wie er was, maar meer ook niet. Hoe zorg je nu dat dit medium ook echt voor je werkt? YouTube is steeds meer een zoekmachine. En dus wil je dat je boodschap ook daar over komt, voor nieuw publiek wat (nog) niet op je website terecht komt. Daarom behandel je je video alsof het een afgeronde communicatieboodschap is. Los van de context van je website.

Formuleer je belofte in een mooie titel.
Waar gaat het eigenlijk over?
Wat wil je overbrengen?

Formuleer de belofte in een mooie titel

Bedenk vooraf voor wie je het maakt, en welk doel je wilt bereiken bij je publiek. De belangrijkste les die me van mijn docent Mark Jacobs is bijgebleven: formuleer je belofte in een mooie titel. Geef de essentie weer in een aantrekkelijke formulering die de lading dekt. ‘Waar gaat het eigenlijk over?’ vroegen Theo en Thea altijd heel terecht. En vervolgens vertelden ze eerst waar deze (hilarische) uitzending over ging.

Monteer gericht

Bij de montage van je film is die belofte je leidraad, het helpt je video doelgericht te monteren. Anders gezegd: je spot je materiaal en selecteert dat wat de belofte het meest dient. En die belofte stuurt je impressie, het laat dan zien wat jij over wilt brengen.

Sluit af met een oproep

Waar kan ik meer informatie vinden over dit verhaal? Wat kan ik doen om deze belofte waar te maken? Waar wil ik toe oproepen? Maak een aftiteling met je logo, je oproep en de URL. Je wilt immers een complete boodschap overbrengen, waar je kijker mee verder kan. Kijk hoe Mario van Vliet dit doet in zijn uitnodiging voor Meet & Greet energie.

videoboodschap Meet & Greet Energy verwijzing